توجه به سلایق مختلف در چیدمان دکوراسیون منازل در طول سالها باعث ایجاد و شکل گیری سبکهای مختلف دکوراسیون منزل شده است. یکی از سبکهای چیدمان دکوراسیون پر طرفدار و منحصر بفرد، سبک باروک است که طرفداران بسیار زیاد و منتقدانی با نظرات خاص دارد.
طبق اطلاعات منتشر شده و بر اساس احتمالات، باروک برگرفته از کلمه ی پرتغالی بارکو به معنی مروارید صیقل نیافته و ناصاف است و دارای اصول خاصی در اجرا میباشد. ما در این مقاله سعی بر آشنایی با سبک باروک در دکوراسیون منزل خواهیم داشت. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
تاریخچه ی ظهور سبک باروک در معماری و دکوراسیون منزل
معماری باروک، معماری شکوهمند و بی نظیری است که برخلاف معماری ساختمانهای رومی و یونانی عمل میکند و دارای اصول و قواعد خاصی است. نقطه ی آغاز معماری باروک در اواخر سده ۱۶ میلادی در ایتالیا بود که امروزه به طور گسترده از سوی طرفدارانش در سراسر جهان مورد تقاضا قرار میگیرد.
سبک باروک، سبکی انسان گرا با تلفیق مذهب و احساسات با مصالح ساختمانی است و نام آن از کلمه ی پرتغالی باروک (Baroque) به معنی مروارید ناقص برگرفته شده است که نماد شکوه در دوره ی خاصی از تاریخ است. امروزه این سبک به طور گسترده در کشورهایی نظیر وین قابل مشاهده است.
القای حس حرکت و پویایی در تقابل با بی نظمی و دکوراسیونی پیچیده با تزئینات فراوان با بهره گیری از مجسمههای انسانی با رنگهای متنوع از هنرهای اصلی سبک باروک است. بی نظمی و استفاده از تزئینات غیر عادی از مهمترین ویژگیهای بارز این سبک میباشد که بسیار مورد توجه منتقدان قرار گرفته و در راس انتقاد آنها قرار دارد.
این سبک تنها به معماری ساختمانها منحصر نمیشود و در دکوراسیون منزل نیز بسیار پرطرفدار است. در ادامه به آشنایی با سبک باروک در دکوراسیون منزل اشاره خواهیم نمود.
آشنایی با سبک باروک در دکوراسیون منزل
این سبک نوعی طراحی دراماتیک است که در دسته بندی سبک کلاسیک چیدمان منزل قرار گرفته است و ماحصل تلفیق سبک های مدرن و معاصر است. استفاده از لوازم خاصی در منزل میتواند جلوه گر سبک باروک در منزل باشد.
بهره گیری از مبلمان سلطنتی، لوسترهای لوکس و فرشهای نفیس و آیینههای مجلل به خوبی میتواند نشانگر سبک باروک در دکوراسیون منزل باشد.
رنگ طلایی در دیوارها و مبلمان و تلفیق آن با رنگ قهوه ای نیز از مهمترین ویژگیهای این سبک در اتاق نشیمن منزل و اتاق خواب است. رنگ سبز نیز در دکوراسیون منزل نظیر اتاق نشیمن ایزابلا القاگر محیطی شاهانه به سبک باروک است.
سبک باروک بیش از هر چیزی به دنبال به تصویر کشیدن تجملگرایی و ثروت است و پایبند به قانون خاصی نمیباشد، بلکه بیشتر به دنبال خلق اثری بی نظم و بدون اصول و در عین حال پویا است. این ویژگی از نام آن که به معنی مروارید ناصاف و صیقل نیافته است مشهود است.
چیدمان منزل به سبک باروک
سبک باروک با خلق آثار بی نظم و غیرعادی شناخته میشود و با ایجاد محیطی شاهانه و سلطنتی در داخل منزل تجلی مییابد. حرکت و پویایی به سبک باروک در تقابل با ایستایی سبک کلاسیک بسیار خاص و منحصر بفرد است و این سبک را از سایر سبکهای معماری متمایز مینماید.
رنگهایی که در سبک معماری باروک استفاده میشود، رنگهایی بسیار قوی است که از ترکیب رنگهای قرمز تیره و سبز با رنگ طلایی حاصل میشود و اغلب از آنها در اکسسوریها و تابلوهای استفاده شده در دکوراسیون بهره گرفته میشود.
در بیشتر موارد، چوب مبلمان نیز به رنگهای طلایی با پارچههای سبز و قرمز است. همچنین در این سبک از مجسمهها و سفالینههای طلایی رنگ نیز بهره ی بسیاری گرفته میشود.
توجه به جزئیات از دیگر ویژگیهای مهم سبک باروک است. استفاده از پارچههای طرحدار سلطنتی با تلفیق چوبهای کرودار با طرحهایی لوکس در مبلمان، از لوازم خانگی است که در طراحی به سبک فوق بسیار طرفدار دارد. استفاده از چوبهای کرودار با طرحهایی لوکس در مواردی نظیر دیوار و کاور پنجره ها نیز کاربرد گسترده دارد.
از لوازمی که بیانگر این سبک در چیدمان منزل هستند میتوان به مواردی که در زیر آورده شده است، اشاره نمود.
- آینههای بزرگ
- لوسترهای کریستال و الماس
- دستگیرههای چوبی
- قالیچه دستبافت و نفیس اغلب با جنس ابریشم
- آینههای نفیس
- موزاییک گران بها
- مبلمان با طرحهای پیچیده و منحصربفرد با پایههای پرکار، پیچیده و طلاکوب و انحنا دار و روکش طرح دار با رنگهای خاص
- اکسسوریهای نفیس با طلاکوب
- دکوراسیون مصور سقف و دیوارها و گچ بریهای خاص روی دیوار و سقفها با خطوط و طرحهای غنی
- مجسمه هایی به رنگ طلایی از زنان و کودکان
- مجسمه های طلاکاری شده
- استفاده از گچ بری و مرمر در طراحی دیوارهای داخلی منزل
- نقاشیهای بزرگ در دیوارهای داخلی
- طراحی های ناتمام به شکل بریده
بیشتر بدانید: سبک پست مدرن و طراحی دکوراسیون داخلی منزل
سبک باروک در اتاق خواب و آشپزخانه منزل
سبک باروک علاوه بر اتاق نشیمن، در سایر بخشهای منزل نیز قابل اجرا است. اتاق خواب یکی از بخشهای منزل است که تقاضا برای چیدمان آن به سبک باروک بعد از اتاق نشیمن بالا است.
استفاده از لوازمی مانند کریستال، سنگ طبیعی و چوب نفیس در لوستر، سرویس تخت و آینه میتواند در طراحی اتاق خواب به سبک فوق موثر باشد. همچنین بهره گیری از گچبریهای سقف اتاق، فرش یا قالیچه ی دستبافت، پردههای بزرگ با سایههای طلایی، بژ، کبود، قرمز و قهوه ای در طراحی دکوراسیون اتاقی به این سبک ضروری است.
در چیدمان آشپزخانه به سبک باروک، میبایست از مبلمان و میز ناهارخوری چوبی با پایههای منحنی و کنده کاری شده، لوسترهای ارزشمند، شمعدان های کریستالی و سایر لوازم مطابق با سبک باروک استفاده شود. نکته ای که در نظر گرفتن آن در طراحی سبک باروک بسیار مهم است، توجه به جزئیات است.
جمع بندی
سبک باروک در چیدمان منزل، یکی از سبکهای خاص و معروف در جهان است که طرفداران خاص خود را دارد. این سبک با ایجاد فضای داخلی شاهانه و سلطنتی شناخته میشود و دارای ویژگیهای منحصربفردی میباشد.
این سبک با خلق دکوری پرتشریفات که نمایشگر شکوه و جلال است و دارای تضاد و تقابل و ترکیب احساسات با عناصر ساختمانی است، خلق اثر مینماید. مجری طرح در اجرای سبک باروک ضمن توجه به جزئیات اثر، پایبند قانون خاصی نیست و با طراحی بی نظم خود به دنبال القای حس پویایی در بیننده اثر است. ما در این مقاله سعی بر معرفی این سبک در معماری و طراحی بخش های مختلف منزل داشتیم.